Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.Kjøp gavekort!


Levering til jul
Vår nettbutikk har oppdatert varelager. Bestiller du varer vi har på lager, sendes de normalt neste arbeidsdag etter bestilling.
Bestiller du varer vi ikke har inne, får du raskt beskjed om vi ikke tror vi kan skaffe det i tide til jul, og du kan evt. stryke ordren.
God julehandel! 

Madeira      Fullbooket 

NoF Travel tur, slutten av mai 2022

Pris: 1
Fraktfri levering!
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Vi reiser til Madeira der vi drar på båtturer for å se på stormfugler og på hvaler. I tillegg vil vi få med oss de få spesielle landfuglene som finnes på øygruppen. Turleder er Morten Bergan.
Varenummer20214

Vi håper og få sett makronesialire i tillegg til både madeira- og desertaspetrell. Andre arter vi kan regne med å se rikelig av er havlire, spisshalepetrell og gulnebblire, samt delfiner av ulike arter.

NOF-Traveltur til Madeira, 21–27. mai 2022

Madeira er en av øyene i Atlanterhavet utenfor NV-Afrika. Øya er en selvstyrt provins av Portugal. Kanariøyene er nok mer kjent enn Madeira. I tillegg til disse kommer Kapp Verdeøyene og Asorene som sammen utgjør Makaronesia.

Dette blir en tur der vi fokuserer mer på artskvalitet heller enn artskvantitet – sjøfugler av typen petreller, lirer og stormsvaler på havet omkring hekkekoloniene. Det blir mest fokus på «pelagisk havfuglskåding» som betyr ribbåt langt til havs (1-2 timers båttur utover). Yrende sjøfuglliv utpå – stormfugler, som vi lokker til oss med slo («chum»). Vi drar i slutten av mai, tidlig nok til å kunne få med oss de siste makaronesialirene (men de er sjeldne, for tiden, og kan aldri loves) og sent nok til å få med oss de første madeira- og desertaspetrellene som, henholdsvis, forlater stedet og ankommer i slutten av mai. Gulnebblirer, spisshalepetreller og havlirer i mengder. Det blir ettermiddagsturer, og det er ganske slitsomt å være ute på salte havet i seks-sju timer.

I tillegg vil vi nok få noe hvalskue. På denne tiden av året er det mest grindhval og spermhval samt flere arter delfiner; flekkdelfin, gulflankedelfin og tumler. Dessuten vil vi nok få se den vakre rosenternen. Og kanskje noen uventede sjøfuglarter på vårtrekk.

Det er ikke så mange arter landfugler på Madeira. Men vi skal selvsagt ha en dag for å «plukke» de spesialitetene som tross alt er der – to endemiske fuglearter (madeirafuglekonge og madeiradue) samt en rekke spesielle underarter. Madeira har eksistert i omkring 5 millioner år og egne arter og former har allerede utviklet seg. Det blir derfor også en hel dag i fjellsidene på denne vakre, berglendte, basaltøya. Høyeste fjellet er hele 1816moh. Madeira er grønnere enn Kanariøyene og har store lyng- og laurbærskoger og ville fjell – også disse med petrellkolonier! Vi kommer til å bo i Machico øst for hovedstaden Funchal. Machico er øyas nest største by.

Se turrapporten fra vår forrige tur til Madeira her:
NoF Travel Madeira 2018 turrrapport


TUROVERSIKT
Reisebeskrivelse
Pris
Antall deltakere
Transport
Reisetidspunkt
Overnattingsfasiliteter
Mat
Vær
Fotografering
Helse
Nødvendig utstyr
Annet - Visum
Påmelding
Turleder
Artsliste
Reisevilkår
Sao Laurencio - halvøya i øst

Turen dag for dag


Dag 1 – 21. mai
Avreise Oslo lufthavn Gardermoen. Flighten går kl 12:50. Ankomst Funchal lufthavn kl 21:35 via Lisboa og innlosjering på hotellet i Machico. Det er overraskende hvor langt det er.

Solnedgang over tåka, Pico de Ariero. Foto: Morten Bergan ©

Dag 2 – 22. mai
Heldags biltur på selve Madeira. Vi besøker lyng- og laurbærskogene for å få med oss madeiradue og madeirafuglekonge. I tillegg selvsagt, bokfink, som er en egen, litt blåaktig bokfinkunderart. Den synger som vår hjemlige bokfink, men har en helt annen lokkelyd – pussig. Frokost og lunsj i felt eller på en lokal kafe. I tillegg tar vi med oss kanaripiplerke og maskesanger på et høyfjellsplatå i fullt blomsterflor midt på øya. Ved kysten ser vi etter rosenterne blant makrellternene.

Madeira ligger ute på det store oseanet. Derfor kan værforholdene være alt fra vind til tåke. Vi sjonglerer derfor denne «landdagen» ettersom værforholdene bestemmer. Kanskje blir den fremskyndet til en annen dag mens vi venter på bedre vindforhold for pelagisk tur. Dersom natturen første dag skulle bli avlyst pga værforholdene, så prøver vi igjen denne kvelden.

På kvelden reiser vi opp i fjellene for å besøke madeirapetrellen nattestid – en fascinerende lydopplevelse. Madeirapetrellen er en av verdens sjeldneste fuglearter og er en stormfugl som ikke hekker i sjøfuglkoloni ved havet, men høyt oppe i fjellet over tre- og tåkegrensen. Verdensbestanden er på kun ca 140 ind. Alle hekker de på Madeiras høyeste, og mest utilgjengelige fjelltopper. De kommer bare til kolonien etter mørkets frembrudd. Det kreves litt gange i bratt og ulendt terreng og kan være litt skummelt om man er høydesvak. Men vi går på god sti.

På veien hjem kjører vi innom en lokalitet med tårnugle – selvfølgelig også dette en spesiell madeiraunderart.

Gulnebblire fra Madeira 2018. Foto: Morten Bergan ©

Dag 3 – 23. mai
På formiddagen blir det en liten tur utover den vakre, treløse, halvøya Sao Laurenco i øst. Her er det godt om kanaripiplerke og også steinspurv skal være mulig å få med seg.

På ettermiddagen plukkes vi opp i havna og tar ribbåt til områder på nordsiden av øya. Yrende sjøfuglliv utpå – masse gulnebblire, havlire og spisshalepetrell, men vi skal se spesielt etter madeirapetrell og makaronesialire (tidligere dverglire). Makaronesialire er den mest uvanlige lirearten og bestanden er minskende, vi får bare håpe.

Dag 4 – 24. mai
De som vil/orker kan besøke Funchal by på formiddagen, rusle havnelangs på egenhånd. Tilbake til sen lunsj før ny båttur utpå, denne gang pelagisk tur til sørsiden av øya. Desertaspetrell (endemisk underart av kappverdepetrell), passatstormsvale og fregattstormsvale blir dagens målarter blant de vanlige gulnebblirene og spisshalepetrellene. Glem ikke å se etter hvaler, særlig delfinflokker, fra båten.

Passatstormsvale og spisshalepetrell fra Madeira. Foto: Wind Birds ©

Dag 5 – 25. mai
Fri morgen, dvs sove ut etter mye bølger og saltvann eller en fuglerusletur i terrenget. Senere på dagen så reiser vi utpå havet igjen, denne gang leter vi opp «manglende» arter så om vi drar mot nord eller øst eller vest får vi se an.
Madeirafuglekonge fra NoF Travel-tur 2018. Foto: Jonas Langbråten.©

Dag 6 – 26. mai
Denne siste "fridagen" legger vi opp til bytur i Funchal med av gang 10:00 og tilbake til hotellet 17:30. Det er selvfølgelig også mulig å ta fri fra dette også å ha sitt eget program.

Dag 7 – 27. mai
Avreise planlagt med flight 09:50 og ankomst Gardermoen kl 17:50

Det er selvsagt mulig å bli igjen på Madeira som egen ferieturist med senere hjemreise. Madeira har mange turmål foruten fugl; fotturer langs levadaene (oppbygde kanalsystemer i fjellsiden), geologitur i lavahuler, botanikktur, mere hvalskue med båt utpå havet, bading, dykking, etc.

Pris
Endelig pris vil være ca 19.000 kr per deltaker. Valuta/flypriser vil kunne endre overslaget. Tillegg for enkeltrom kr.1000

Inkludert er 5 hotellovernattinger (dobbelt- eller twinrom, dersom man ønsker enkeltrom vil en kostnad komme i tillegg), bra standard.

Frokost og lunch på Madeira er inkludert, men mat på reisedagene (dag 1 og dag 7) betales på egenhånd i tillegg.

Transport (båt tre dager, bil to dager (en heldags og en ettermiddag/natt)).

Inngangsbilletter til nasjonalparker og -reservater.

Lokalkjente guider.

Ikke inkludert: Alkoholholdig drikke, tips, småmat/godteri.

Antall deltakere
Turopplegget er basert på mellom 6 og 12 deltakere.

Kanaripiplerke. Foto: Morten Bergan ©Reisetidspunkt
Avreise ca 21.mai 2022 (ankomst på kvelden)
Hjemreise ca 27.mai 2022

Transport
Fly fra Oslo lufthavn – Funchal, Madeira.

Båt for båtturer: "The RHIB Oceanodroma is the chosen boat for our pelagic expeditions as it is fast and offers a very stable and aerodynamic platform. Our 11 meter RHIB has a deep “V” keel that makes it seaworthy in adverse sea conditions and extremely comfortable as it moves quickly on a highly manoeuvrable ride to easily reach the seabirds hot spots.
Manufactured in 2008 in Spain by Narwhall Boats and re-tubed in 2018, Oceanodroma meets the international safety standards as a leisure-sports vessel for oceanic waters. It has twin Yamaha engines, each with 250 HP (horse power). Shock mitigation seating for up to 14 passengers offers excellent views from all seats."
(Ref. Wind Birds).

Overnattingsfasiliteter
Hoteller med god til normal standard.

Mat
Mat og drikke (ex.mineralvann/alkohol) er inkludert på hele turen. En del frokoster i felt for å slippe å vente på hotellfrokost (få med de beste timene om morgenen)

Vær
Madeira har behagelig sommertemperatur. Det kan imidlertid storme på havet – vær forberedt på bølger og sjøsprøyt (men vinden er jo en fordel for disse sjøfuglene). Endringer i programmet kan derfor forekomme.

Fotografering
Ikke prioritert aktivitet på denne turen, men det vil være gode muligheter for fotografering på de ulike lokalitetene vi besøker.

Helse
Det er ingen krav til vaksiner for innreise til Madeira (Portugal).

Nødvendig utstyr
Reiseforsikring og pass. Kikkert burde være unødvendig å nevne, men gode feltklær inkl. fjellstøvler eller gode, stødige joggesko (fjellturen), feltbukse, langermet skjorte, regntøy, solhatt og solkrem, personlige medisiner, vanntett overtrekk til sekk og/el. kamera om bord i båten. Varme klær! Lykt, helst hodelykt, til natturene. Ta gjerne med eget teleskop for litt sjøfuglskåding fra land.

Fra Funchal skimter man Desertasøyene i det fjerne. Foto: Morten Bergan ©

Annet

Språk
: Språket er portugisisk. Engelsk forstås av de fleste. Guidene er flerspråklige.

Valuta: Euro. De fleste kredittkort tas.

Sikkerhet/Politikk
Madeira er nok en av de tryggere stedene på jordkloden.

Påmelding
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.


Turleder
Morten Bergan er født i 1956 og oppvokst i Bærum/Akershus. Morten er geolog av yrke. Aktiv fuglekikker siden guttedagene og avholdt mange ekskursjoner. Det er han som drifter de årlige sjøfugltellingene i Oslofjorden (for Fylkesmannen). Han har også vært, flere ganger, i andre sjøfuglkolonier så som Røst og Runde, Ekkerøy, Horn-/Reinøy mm samt et dusin ganger på Svalbard inkl. Bjørnøya og Hopen – og i lirekolonier på Kanariøyene og på Madeira. Lokale guider.


Reisevilkår
NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Ved spørsmål, kontakt NOF-Travels turleder på m.bergan(at)online.no el. Tlf 905 97 448.

Litteratur
Field Guide to the Birds of Macaronesia - E. Garcia del Rey. Lynx.
Birds of the Atlantic Islands - T. Clarke, Helm Field Guides.
Gyldendals Fugleguide - fungerer også utmerket.

Fregattstormsvale. Foto: Morten Bergan ©

Desertaspetrell. Foto: Morten Bergan ©

Wilsonstormsvale. Foto: Wind Birds ©

Madeirapetrell. Foto: Wind Birds ©

Makronesialire. Foto: Wind Birds ©

Havlire fra NoF Travel 2018 tur. Foto: Jonas Langbråten ©

 

Bokfinken har en egen underart på Madeira, Fringilla coelebs maderensis. Foto: Morten Bergan ©

Madeiradue. Foto: Wind Birds ©Nof Travel

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Nikon Monarch M5 10x42 Focus Junior 6x21
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF Nikon Prostaff 7S 8x42
Focus Junior 6x21 Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
Celestron StarSense Explorer LT114AZ Buteo Snoot / Lenscover
Nikon Prostaff 7S 10x42 Infiray C2W, Håndholdt Termisk Spotter
4 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Himmelkalenderen 2023
Norsk Flora Fugledagbok
4 mest solgte optikk
Nikon Monarch M5 10x42 Focus Junior 6x21
Nikon Prostaff 7S 8x42 Nikon Sportstar EX 8x25 DCF

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid