Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.Kjøp gavekort!


Estland      Uforpliktende påmelding 

NoF Travel tur, mai 2023

Pris: 1
Fraktfri levering!
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
På denne drøye ukesturen til Estland opplever vi både de lokale fuglene i tillegg til de som trekker igjennom på vei mot nord i mai. Med sin beliggenhet og frodige skoger og våtmarker har Estland en fin blanding av trekkfugl og lokale spesialiteter.
Varenummer20216

NoF Travel tur til Estland, mai 2023

Estland er det nordligste av de tre baltiske landene. Det lille, flate landet, mindre enn Finnmark, har store villmarksområder og et utrolig rikt fugleliv å by på. Mange østlige fuglearter gjør landet spesielt interessant for oss skandinavere.

Mer enn tjue prosent av arealet består av myrområder, og landet har godt om bjørn, gaupe og ulv. Foruten havørn og kongeørn bør vi få se både småskrikørn og storskrikørn. Stork er vanlig, men kanskje får vi også svartstork. Mange arter terner og rikser hekker også. Andre målarter er hvitryggspett og mellomspett.

Turen har vært utsatt i 2020-21 pga Covid og 2022 pga Ukraina konflikten. Estland ligger utsatt i forhold til uroligheter med Russland. Vi håper forholdene roer seg til 2023 så vi kan reise uten risiko i trygge omgivelser.

 

  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
   
Kloostri, sted for kanalbåt (dag 2). Foto: Håkan Billing

Turen dag for dag
Programmet kan endres ut fra værforhold og hvor de mest interessante fuglene holder til.

Dag 1, torsdag 11. mai
Fremmøte Oslo lufthavn Gardermoen kl. 05.30
Flyavgang Oslo kl. 07.30
Ankomst Tallinn kl. 10.00 (lokal tid)

Etter å ha hentet leiebilene (2 stk. 9-seter) kjører vi mot Estlands vestkyst, til Cape Põõsaspea. Her er det fint å spane etter sjøfugl og eventuelle trekkende småfugler. Blant ender bør vi kunne se bergand og stellerand. Både polarjo og fjelljo ses på trekk. Alkefugl hekker på Gotland, men ses også i disse områder. Deretter kjører vi sørover, til Haapsalu Tagalaht Bay. Ved denne byen er det et stort tårn, med utsikt over en våtmark i bukta. Vi spiser så lunsj på Wiigi kohvik, et koselig sted helt ved sjøen.

Etter lunsjen er det ca. 30 minutter kjøring til Matsalu naturreservat. Matsalu Bay er en stor vik i Østersjøen, omkranset av store våtmarker og skog på tre sider. Vi begynner langs nordsida av reservatet, ved Põgari-Sassi. Det er en grunn vik hvor det ligger mye ender, gjess og vadere, vel verdt å bruke en del tid på; ofte også bra med rovfuglarter. Når vi føler oss ferdig med Põgari-Sassi og området rundt, kjører vi til Haeska og Tuulingu Guest House. Her innlosjerer vi oss for to netter, og inntar dagens middag. Det er et fugletårn rett ved overnattingsstedet, som også har et skjul for fuglefotografering.

Pirol, ofte lettere å høre enn å få øye på. Foto Jan Erik Røer

Dag 2, fredag 12. mai
Hele dagen går til å besøke ulike lokaliteter i Matsalu naturreservat. Vi begynner med grytidlig skåding rett utenfor der vi bor. Etter frokost får vi med oss lunsjpakker og drar til motsatt side av Matsalu Bay for en to–tre timers tur med kanalbåt i reservatet. Lunsjen inntar vi ved Matsalu National Park besøkssenter. Her får vi også se en film om reservatets mange naturkvaliteter og biomangfold. Resten av dagen går til å besøke ulike lokaliteter i reservatet.

Blant artene vi kan få se er dvergterne, svartterne, hvitvingesvartterne, enghauk, svømmesnipe, og sangere.

Etter middag på Tuulingu Guest House tar vi en liten kveldstur for å lytte til nattsangere i våtmarken.

Matsalu nasjonalpark infosenter. Foto: Håkan Billing

Dag 3, lørdag 13. mai
Kort morgentur før frokost. Vi sjekker ut, og får med oss matpakker. Turen gå så til Saaremaa, Estlands største øy. Ferjeturen over tar 25 minutter, og byr på gode muligheter for å spane etter sjøfugl. Ferja legger til ved øya Muhu, en slags «forøy» til Saaremaa. Det to øyene er forbundet med en molo, hvor veien går. Der stopper vi et par steder, for det ligger ofte store flokker vannfugl på begge sider av moloen. Her inntar vi også våre lunsjpakker. Saaremaa kan by på mange arter terner, som rødnebbterne, makrellterne, dvergterne, splitterne, rovterne, svartterne og hvitvingesvartterne.

Deretter går turen på langs av øya, helt til vestsida, hvor vi innlosjerer oss på Loona Manor for to netter. Etter middagen gjør vi oss litt kjent med de nærmeste omgivelsene.

Saaremaa. Foto: Håkan Billing

Dag 4, søndag 14. mai
Kort morgentur før frokost, for den som orker. Ved denne sida av øya litter Vilsandi nasjonalpark, bestående av en gruppe geologisk interessante øyer. Vi sjekker fuglelivet langs kystveiene nordover. Så snur vi, og sjekker kysten sørover, hvor det er mange spennende viker med mye vannfugl. Lunsjpakkene inntas på et passende, natur- og fuglerikt sted.

Etter lunsjen kjører vi helt ned til sørspissen av Saaremaa, til Sõrve fyr. Dette er et spennende fugleområde, med mye vannfugl og småfugl. Det er flere steder med mulighet for sumprikse. Vi blir her til det er tid til å dra tilbake til Loona Manor for middag. Vi går tidlig til sengs denne dagen!

Mellomspett er en av artene vi håper å få med oss. Foto: Hans Petter Kristoffersen

Dag 5, mandag 15. mai
Opp før soloppgang, kl. 04.00. Vi kjører tilbake til Sõrve fyr, for en opplevelse av når morgenen gryr nede ved fyret (værforbehold). Ved frokosttid er vi tilbake på Loona Manor, og sjekker ut.

Turen går nå tilbake med ferja, og sørover til byen Pärnu. Kystlinja utenfor byen er en stor våtmark med hele fire fugletårn. Vi inntar lunsjen i ett av tårnene, før vi fortsetter sørover til kystområdet ved Pikla og Kabli fuglestasjon. Disse kystnære våtmarkene byr på mange spennende arter. Kanskje får vi sitronerle, pirol, blåstrupe og det blir en del sangere. Det blir også en tur innom den nærliggende mer enn 80 km2 store myra Tolkuse. Er vi heldige kan det bli slagugle.

Middag og overnatting blir på Kosmonautika, et tidligere feirested for russiske kosmonauter. Kanskje havner vi i Gagarin-huset? Stedet ligger rett ved stranda, med gode mulighet for å se på fugl. Egretthegre er vanlig mange steder. Estland har også lokaliteter med sumpsanger.

Fugletårn ved kysten ved Pärnu. Foto: Håkan Billing

Dag 6, tirsdag 16. mai
Opp til frokost. Vi får med oss matpakker og kjører innover landet mot øst. Målet er områdene rundt byen Tartu. Vi blir møtt underveis av fugleguiden Uku Paal, som vil være med oss resten av turen. Uku er medforfatter av boka Birding Estonia, og er en fantastisk god og erfaren guide. Han kjenner alle kriker og kroker, og vil sikte på å la oss få oppleve så mange estiske fuglearter som mulig.

Vi blir to netter på Hektor Design Hostel i Tartu. Like ved ligger en trivelig restaurant, som også vil lage lunsjpakker for oss.

Dag 7, onsdag 17. mai
Uku møter oss til frokost. Hvor turen går er ikke avklart, men vi vil mest sannsynlig holde oss til villmarksskogene nord og øst for Tartu, helt ned mot de store sjøene Peipsi og Pihkva som grenser mot Russland. Er vi riktig heldige kan det bli småskrikørn og svartstork. Vi satser også på spetter som gråspett, hvitryggspett og mellomspett.

Vi blir ute i naturen frem til middagen på en restaurant nært hostellet.

Slagugle er en art det er godt håp om å se i Estland. Foto: Jan Erik Røer

Dag 8, torsdag 18. mai
Uku møter oss til frokost igjen. Vi blir litt i Tartuområdet før vi setter kurs mot nordre Estland, og Lahemaa naturreservat. Der er flere fugletårn, og bra med fugl av ymse slag.

Helt vest i naturreservatet ligger restaurant MerMer, med flott utsikt mot havet. Der inntar vi turens siste middag, og det blir et skikkelig festmåltid i familiær atmosfære. Vertsparet bruker kun lokale råvarer og lokal fisk.

Etter middagen tar vi farvel til Uku, og kjører i 45 minutter mot Tallinn, til det vakra Üksik Rüütel Hotel.

Utsikt fra MerMer restaurant. Foto: Håkan Billing

Dag 9, fredag 19. mai
Etter frokost sjekker vi ut omgivelsene rundt hotellet. Der ligger Kurna Mõisapark, en liten skog med en dam. Deretter sjekker vi ut og kjører inn til Tallinn og flyet som skal ta oss hjem.

Avgang Tallinn kl. 13.35 (lokal tid)
Ankomst Oslo lufthavn Gardermoen 14.05

Hvitkinngjess. Foto: Gunnar Engelsåstrø

Pris
Pris kr 14.000. Noe usikker. Kan endres ved svingninger i valutakurs eller annet uforutsett. (Se forøvrig reisevilkår)

I prisen inngår fly fra Oslo Gardermoen, lokal transport, ferje og avgifter i reservater. Videre inngår lokal guide, overnattinger og tre måltider per dag, inklusive én drikke per måltid. Innlosjering i Twin-/dobbeltrom. Enkeltrom mot tillegg (må bestilles i god tid, spør om pris).

Antall deltakere
12 deltakere pluss turleder(e).

Reisetidspunkt
ca 13 - 21 mai 2023.

Transport 
Fly Oslo - Tallinn t/r.
Lokal biltransport: To 9-seters minivan. Sjåfører blir Håkan Billing og Ester Stern.

Overnattingsfasiliteter 
Overnattingsstedene holder god kvalitet. Sengetøy, håndkler etc. inngår. Innlosjering i dobbeltrum. Enkeltrom kan fås mot pristillegg, forutsatt ledige plasser.
Overnattingsstedet ved Tuulingo. Foto: Håkan Billing

Mat 
Tre måltider per dag, inklusive en drikke per måltid er inkludert. Til middag alternativt et glass vin/øl, samt kaffe eller te. Alkoholholdige drikker betaler man selv.

Vær 
Estland ligger rett øst for Oslo, og temperaturen er ganske lik. Det er vanlig med svært omvekslende vær, med sol og regn. Ta med regntøy!

Fotografering
Det er gode fotomuligheter på de fleste lokaliteter, men vi satser ikke spesielt på foto, så gruppens bevegelser vil være bestemmende for hvor mye man kan få fotografert.
Egretthegre fra Estland. Foto: Gunnar Engelsåstrø

Helse 
Alle må ha gyldig reiseforsikring. Det er som regel korte gåavstander i flatt terreng (Estland består av gammel havbunn, og landet er like flatt som Danmark).

Anbefalt utstyr 
Fuglebok, notatblokk og kikkert bør en ha. Det blir en del kikking på lange avstander,
over land eller hav, så teleskop kommer absolutt til bruk, hvis du har. Sitteunderlag, hansker og lue til natturer, samt liten tursekk. Husk termos!

Husk også toalettsaker og solbriller.
Overnattingsstedet Kosmonautika. Foto: Håkan Billing

Annet
De fleste steder tar kredittkort. Det er likevel lurt å ha med noe Euro.
Sikkerhet/politikk: Estland regnes som trygt uten konflikter.

Påmelding 
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.

Turleder
Håkan er leder for Norsk Ornitologisk Forening, Oslo og Akershus. Han har arrangert mange lokale turer og samlinger, og har i en årrekke arrangert og guidet våre turer i Norden (Hornborgasjön, Falsterbo, Öland, Skagen) og de senere årene Spania og Kanariøyene. Håkan har besøkt og sett på fugl i Estland tidligere.

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Håkan Billing, hakan@noftravel.no

Artsliste
En artsliste over potensielle fugle- og pattedyrarter vil bli distribuert til deltagerne i forkant av turen.

Litteratur
Du vil greie deg godt med Gyldendals Store Fugleguide.
Boka Birding Estonia, skrevet av Margus Ots og Uku Paal, anbefales sterkt.

Utsolgt på forlaget, men NOF OA besitter tre eksemplarer i skrivende stund. Pris kr 350.

Gyldendals store fugleguide

Myrene Tolkuse Raba besøker vi dag 5. Foto: Håkan Billing
Bergand, en av de mange endene vi håper å se i Estland. Foto: Hans Petter Kristoffersen
Hapsalu fugletårn. Foto: Håkan Billing
Fra overnattingsstedet ved Tuulingo. Foto: Håkan Billing
Sõrve fyr, Saaremaa. Foto: Håkan Billing

Nof Travel

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Nikon Monarch M5 10x42 Focus Junior 6x21
Nikon Prostaff 7S 8x42 Nikon Sportstar EX 8x25 DCF
Focus Junior 6x21 Nikon Monarch M5 8x42
Buteo Snoot / Lenscover Nikon Prostaff 7S 10x42
Swarovski Okularringer til EL10x50 SW Kamuflasjetelt - Doghouse
4 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Norsk Flora
Himmelkalenderen 2023 Fugledagbok
4 mest solgte optikk
Nikon Monarch M5 10x42 Focus Junior 6x21
Nikon Prostaff 7S 8x42 Nikon Sportstar EX 8x25 DCF

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid