Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.Kjøp gavekort!


Levering til jul
Vår nettbutikk har oppdatert varelager. Bestiller du varer vi har på lager, sendes de normalt neste arbeidsdag etter bestilling.
Bestiller du varer vi ikke har inne, får du raskt beskjed om vi ikke tror vi kan skaffe det i tide til jul, og du kan evt. stryke ordren.
God julehandel! 

Falsterbo      Uforpliktende påmelding 

NoF Travel tur, 14 -18.september 2022

Pris: 1
Fraktfri levering!
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Busstur fra Oslo. 5 dagers tur til Falsterbo, Sveriges sydspiss. Rundt 500 millioner fugler passerer Sør-Sverige hver høst, og de aller fleste velger Falsterbo som siste utpost. Turledere er Håkan Billing
Varenummer20223

Ikke noe annet sted i Nord-Europa er konsentrasjonen av trekkende rovfugl så høy, og det er ikke uvanlig å kunne telle hundrevis eller mer enn tusen rovfugler på en eneste formiddag. Det blir også turer til våtmarker innover landet i Skåne.

NoF Travel tur til Falsterbo, september 2022

Falsterbo ligger omtrent helt i sør i Sverige, ikke langt fra Malmø i Skåne. Den smale odden, med kort avstand til Danmark, virker som en trakt for alle trekkfugler som helst unngår å fly over store, åpne vannflater. Rundt 500 millioner fugler passerer Sør-Sverige hver høst, og mesteparten av disse velger Falsterbo som siste utpost før de legger ut på turen over til Danmark og kontinentet.

På Udden ved Falsterbo fyr ligger Falsterbo fågelstation, som har aner helt tilbake til 1940-tallet. I 1980 ble fangsten for ringmerking standardisert, og utføres helt likt fra år til år. Hver dag i trekksesongen merkes flere hundre småfugler.

Forholdene er særlig optimale for rovfugl, og ikke noe annet sted i Norden er konsentrasjonen av trekkende rovfugl så høy som på Falsterbo. Det er ikke uvanlig å kunne telle hundrevis eller mer enn tusen rovfugler på en eneste formiddag under høsttrekket.

TUREN 2022 vil følge samme lest som tidligere turer til Falsterbo, med noen mindre endringer.

Da vi denne gangen reiser i september kan rapporten fra turen i 2015 være den beste å bruke for å se hva vi kan oppleve
Se rapport for september 2015 turen her
Den forrige turen gikk i 2018, men ble da arrangert i oktober
her

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
  Nettressurser  
     
Fjellvåk

Det mest imponerende er nok å stå ute på spissen av odden, Nabben, ved soloppgang. Det er ca. 20 minutter behagelig spasertur fra parkeringen, hvor vi krysser Falsterbo golfbane. Spurvehauk begynner trekket tidlig. de kan komme ihundrevis i en jevn strøm i målbevisst sørlig retningen. Og innimellom kommer det alltid noen sjeldenheter. Men det er ikke bare fugl som samles i mengder på Nabben. Allerede ved soloppgang kan vi få selskap av opp til to tusen andre ornitologer, for dette er en internasjonalt kjent lokalitet som samler fuglekikkere fra hele verden.

Lenger ut på dagen, når termikken fått bygget seg opp, kommer også de store rovfuglene. Da trekker vi oss litt innover, til Skanörs Ljung. Noen vepsevåk kan fortsatt passere i september, ellers forventer vi glente og en rekke andre rovfugler, men det er for tidlig på høsten for det store musvåktrekket. Falsterboregionen byr på mange naturreservater, og vi kommer også til å besøke Måkleppen og Hammarsnäs, hvor det kan være høye konsentrasjoner av gjess, vadere og sjøfugl.

En av dagene drar vi innover i Skåne, og besøker blant annet Krankesjön og Vombs ängar. Ved Krankesjön finnes alle de 5 dykkerartene, og mange spennende spurvefugler. Vombs ängar kan by på mange gjess.

Fyrdungen, Foto: P-G.Bentz

Turen dag for dag
Denne beskrivelsen er kun foreløpig og basert på tidligere turer. Endringer og nye detaljer vil komme.


Dag 1 - Onsdag
Avreise fra Oslo ca kl. 8.00. Fremmøte på sørsiden av Oslo S, ved hotell Opera.
Det er ca. 8 timers kjøring pluss at vi setter av en time til spising, samt kortere stopp for nødvendig toalettbesøk. Ta med niste, da vi finner en vakker rasteplass i naturskjønne omgivelser.
Vi beregner å være fremme ved Falsterbo kursgård i Höllviken ca kl. 18.00. Etter innlosjering serveres det middag.
Til middagen får vi besøk av P-G Bentz, som jobber ved Falsterbo fuglestasjon. P-G blir vår lokale guide under en del av turen. Han har bodt i Oslo, og kjenner de norske fuglenavnene.

PG Bentz er lokal kjent mann, holder foredrag og er med oss rundt. Foto: Marie Schneider

Dag 2 – torsdag
Kjapp frokost kl. 7.00. Vi får med oss lunsjniste.
Etter frokosten drar vi, hvis været tillater, rett ned til Nabben slik at vi er fremme i god tid før sola står opp. P-G møter oss på Nabben, med fersk informasjon om hvor eventuelle sjeldenheter kan være å finne. Etter noen timer på Nabben går vi til Falsterbo fuglestasjon for en guidet omvisning på ringmerkingsstasjonen.

Forutsatt at det blir en solfylt dag, drar vi midt på dagen til Ljungen, hvor vi spaner rovfugl på termikkvindene. Garanterte arter er musvåk, fjellvåk, glente, spurvehauk, tårnfalk og noen kjerrhaukarter. Det er også gode muligheter for sjeldne falker og ørner og annet snadder.

Etter lunsj besøker vi Hammernäset eller Måkläppen på spaning etter vadere, gjess, måker, terner og annen sjøfugl.

Middag kl. 17 på Falsterbo kursgård.


Dag 3 – fredag

Denne dagen følger stort sett samme mønster soim torsdagen. Vi blir der hvor det er mest fugl, eller hvor de mest sjeldne artene er.

Middag på resturant Lotus kl 20:00.

Falsterbo_kursgard

Dag 4 - lørdag
Kjapp frokost kl. 7.00. Vi får med oss lunsjniste.
Vi drar så til det innerste Skåne, til den spennende fuglesjøen Krankesjön og Vombsjön med Vombs ängar. Vi har med oss P-G som lokal guide hele dagen. Krankesjön er meget godt tilrettelagt for fuglekikking, med flere tårn og gjemsler. Her finner vi masse spennende dykkere, ender og småfugler. På veien passerer vi Börringe, kjent lokalitet for den neste hvite fargevarianten av musvåk: børringevåken.

Vombs ängar er rasteplass for gjess i tusentall, mest grågjess men også tundragås samt sædgås, hvitkinngås og stripegås hvis vi er heldig, i tillegg til mange arter rovfugl.

Dag 5 - søndag
Kjapp frokost kl. 7.00. Vi får med oss lunsjniste.
Vi begynner dagen med noen timers skåding ute på Nabben, før vi setter snuten nordover. Det blir en rask lunsj langs veien, og vi tar en siste stopp oppe ved Getterön naturreservat sør for Gøteborg, hvor vi spanderer litt tid i dette fantastisk spennende fugleområdet.
Hjemkomst til Oslo S ca. kl. 21.


Glente, foto: Knut Eie    Pris
Pris kr 8500. Prisen inkluderer reise, 4 døgn i dobbeltrom (hytte), med helpensjon samt guiding. Mat under turen dit er ikke inkludert, men lunsjpakke på hjemveien inngår.

Maks antall deltakere
16 inklusive turledere.

Reisetidspunkt
14-18. september 2022.

Transport 
Vi vil kjøre 2 stk 9-setere. Vi foretar nødvendige stopper under veis.

Overnattingsfasiliteter 
Vi bor i på Höllvikens Kursgård. Innlosjering på to- eller firemannshytter (enkeltrom mot pristillegg). Sengetøy og håndklær er inkludert.
Overnatting på Höllvikens Kursgårds hotellrom er mulig mot tillegg i prisen, og forutsatt at det finnes ledige rom.

Mat 
Mat og drikke under turen til Falsterbo er ikke inkludert.
Under oppholdet får vi frokost, lunsj og middag hver dag, samt lunsjpakke til hjemturen. Drikke er stort sett inkludert (lettøl, brus, kaffe, te), men ikke for hjemturen. Vegetarkost eller spesialkost er mulig, men det må opplyses ved turbestilling.

Restauranten på Höllvikens Kursgård har alle rettigheter.
Falsterbo fåglestation, Foto Knut Eie.    

Vær 
Det er som regel opphold, men en må regne med at det kan bli både nedbør og sterk vind. Falsterbo er dog den lokaliteten i Skåne med minst nedbør.

Fotografering
Det er gode fotomuligheter på de fleste lokaliteter, men vi satser ikke spesielt på foto, så gruppens bevegelser vil være bestemmende for hvor mye man kan få fotografert.

Helse og utstyr 
Vi regner i prinsippet at dette vil være som ved en tur i Norge. Alle må ha gyldig reiseforsikring. Det er ca. 20 minutters gangvei ut til Nabben, men terrenget er flat og lett å gå i. Det kan bli en del gåing på Hammarsnäset, men det er mulighet til å bli igjen på overnattingsstedet hvis man heller ønsker det (det er muligheter for å se sjøfugl og annet fra Höllvikens Kursgård).

 

Nabben, Foto: Knut-Eie    

Utstyr 
De fleste steder tar kredittkort. Det er likevel lurt å ha med noe svensk valuta.

Ta med tilstrekkelig med varme klær og regntøy. Husk sitteunderlag, hansker og lue, samt liten tursekk. Ute på Nabben blir det ingen gåing, og der kan det være fint med en campingstol.

Husk termos, toalettsaker og solbriller.

Fuglebok, notatblokk og kikkert bør en ha. Det blir en del kikking på lange avstander,
over land eller hav, så teleskop kommer absolutt til bruk hvis du har. Handikappede med krykker kan delta, men kan ikke regne med å kunne delta på alle vandringer. Venting ved overnattingsstedet eller i bussen kan da bli aktuelt.

Påmelding 
Hos Natur og Fritid AS. Først-til-mølla-prinsippet gjelder.

Tabell oversikt over rovfugltrekket    

Turledere

Håkan Billing (turarrangør og sjåfør)

Håkan er leder for BirdLife Norge avd Oslo og Akershus. Han har arrangert mange lokale turer og samlinger, og har vært sjåfør og turleder for våre turer til Hornborgasjön 2007, -11 og -14, Øland 2008 og -10, Falsterbo 2012, og -18, samt flere turer etter dette. Håkan er født i Sverige og kjenner det svenske fuglelivet godt.

Knut Eie (Guide og sjåfør)

 
Litteratur

Gyldendals store fugleguide

Vingar över Falsterbo

Skånsk skådarguide

The Raptors of Europe and Middle EastNettressurser
Se turrapporten fra de forrige gangene vi arrangerte tur til Falsterbo i 2009, 2012, 2015 og 2018.

Falsterbo Kursgård: http://falsterbokursgard.com/

Om P-G Bentz: http://www.microbirding.se/vellinge/profil.asp?id=18

 

    

Nof Travel

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Nikon Monarch M5 10x42 Focus Junior 6x21
Nikon Sportstar EX 8x25 DCF Nikon Prostaff 7S 8x42
Focus Junior 6x21 Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
Celestron StarSense Explorer LT114AZ Buteo Snoot / Lenscover
Nikon Prostaff 7S 10x42 Infiray C2W, Håndholdt Termisk Spotter
4 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Himmelkalenderen 2023
Norsk Flora Fugledagbok
4 mest solgte optikk
Nikon Monarch M5 10x42 Focus Junior 6x21
Nikon Prostaff 7S 8x42 Nikon Sportstar EX 8x25 DCF

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid