Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.Kjøp gavekort!


Amazonas, Brasil      Fullbooket 

NoF Travel tur, juli 2023

Pris: 1
Fraktfri levering!
Publiser på FaceBook!
Tilgjengelighet: Venteliste
Vi reiser til Amazonas på en knapp to ukers tur, der vi besøker den vestlige delen av det enorme Amazonas, nær Manaus-området i Brasil. Fugler har hovedfokus, men vi får oppleve pattedyr og mye annet liv i regnskogen.
Varenummer20234

Vi tilbyr også en forlengelse av turen på 5 dager til Amazonia Nasjonalpark i tilleg til hovedturen. Turen arrangeres i samarbeid med Brazil Birding Experts.

NoF Travel-tur — Vest-Amazonas, Brasil juli 2023

Vi reiser til Brasil på en knapp to ukers tur med mulighet for 5 dager utvidelse. Vi besøker de sentrale delene av det enorme Amazonas med områdene rundt millionbyen Manaus. Vi legger hovedvekt på fuglene, men vi får også oppleve pattedyr og mye annet av det fantastiske livet i regnskogen.

Turen arrangeres i samarbeid med Brazil Birding Experts og deres spesialister på området.

På denne turen til det det fantastiske Amazonas i Brasil vil vi oppleve et stort antall fuglearter, der mange flere er endemiske. Vi flyr til millionbyen Manaus som ligger i hjertet av Amazonas der de to store elvene Amazonas og Rio Negro møtes. Her besøker vi svært ulike skogshabitater rundt Manaus både med bil og til fots og med elvebåt. Vi deler turen med overnatting i Manaus, Novo Airão, Itacoitiara og Presidente Figueredo.

Turutvidelsen går 5 dager til Amazonia NP med lokalfly tur-retur Manaus.

 
  TUROVERSIKT  
  Reisebeskrivelse  
  Pris  
  Antall deltakere  
  Transport  
  Reisetidspunkt  
  Overnattingsfasiliteter  
  Mat  
  Vær  
  Fotografering  
  Helse  
  Nødvendig utstyr  
  Annet - Visum  
  Påmelding  
  Turleder  
  Artsliste  
  Reisevilkår  
     

 

Turen dag for dag
Her er et forventet dag-til-dag program. Ankomst 6. juli 2023

Dag 1 - Ankomst Manaus
Vi drar til hotellet i Manaus hvor vi skal overnatte. Hvis vi får tid, ser vi på fugl i parkene rundt Manaus by. Her finnes det overraskende mange spennende arter og det er mulig å se 100 arter uten nevneverdig anstrengelse!

Dag 2 - MUSA Tower – Adolpho Ducke Tower
Formiddagen tilbringer vi i Adolpho Ducke Forest Reserve som ligger kun få minutters kjøring fra Manaus sentrum og som har et 42 m høyt «forskertårn» (the MUSA Tower) i urørt Terra Firme regnskog. For å komme til tårnet går vi kun 250m i regnskogen, og tårnet har tre plattformer i forskjellig høyde, noe som gir perfekt mulighet for å observere og fotograferer en mengde av de interessante fugleartene som holder til i «løvtaket» (canopy species). Reserva Ducke har eksistert i 60 år og forskere har gjort en mengde undersøkelser av planter, frosk og fugler, så vi snakker om et usedvanlig rikt artsmangfold – rett utenfor byen. På ettermiddagen kjører til Nova Airao

Karakterarter ved tårnet (the MUSA Tower):
Guyanadovenfugl (Notharchus macrorhynchos), paradisjakamar (Galbula dea), skjellnakkepapegøye (Pyrilia caica), svartryggbekard (Pachyramphus surinamus), guyanatukan (Selenidera piperivora), linjetreløper (Lepidocolaptes albolineatus), auroraskjeggfugl (Capito niger), rødnebbtanagar (Lamprospiza melanoleuca) som nå tilhører olivenkronefamilien, maskedaknis (Dacnis lineata), flekktanagar (Ixothraupis punctata). Det finnes også sjeldnere arter som dvergpotu (Nyctibius bracteatus) og flere uglearter.


Dag 3 - 6 Novo Airão
Dette er en av de største øyrikene i verden, og Anavilhanas National Park består av 340 øyer og er en ufattelig og ganske uberørt skjønnhet. Det er mengder av uutforskede arkeologiske funn her. Området ble nasjonalpark 29. oktober 2008, og består av 70% høyereliggende skog (Terra Firme) og 30% Igapó-skog. Parken har et areal på 350.000 hektar og resten av Anavilhanas-arkipelaget dekker ytterligere et område på 100.000 hektar dominert av Igapó, en skogtype som hvert år oversvømmes i det som kalles «black water» – et næringsfattig elvehabitat (nesten ikke mygg!) helt forskjellig fra hovedløpet av Amazonasfloden, Solimoes.

Dette området har en endeløs liste av eksotiske arter som f.eks. den fantastiske trådhalemanakinen (Pipra filicauda), sotmaurvarsler (Thamnophilus nigrocinereus), strekmaursmett (Myrmotherula cherriei), varzeamaursmett (Myrmotherula klagesi), varzeamaurfugl (Myrmoborus lugubris), svartkronet hvitbukpapegøye (Pionites melanocephalus), sotflankemaurvokter (Gymnopithys leucaspis), amazonmyggeter (Conopophaga aurita) quiputukan (Selenidera nattereri) og ikke minst maskerademaurvokter (Pithys albifrons). Med litt flaks (men ingen garanti) vil vi kanskje oppleve den som her jakter på de røde brøleapene i trekronene – den legendariske harpyørnen (Harpia harpyja)!

Dag 3 - Hele dagen ved Novo Airão med vekt på Terra Firme-artene.

Dag 4 - Hele dagen ved Novo Airão

Dag 5 - Morgentur i Novo Airão om ønsket for å få med oss arter vi mangler.  Blåkronemanakin – © Brazil Birding Experts    Kjempemaursluker – © Brazil Birding Experts

 

Dag 5 - 6 Manacapuru
I denne Amazonas-regionen spiller de store elvene en avgjørende rolle som geografiske skillelinjer, og ettersom mange arter ikke krysser elvene har det skjedd en unik spesialisering. Noen finnes kun sør for Solimoes, noen nord for Solimoes, noen øst for Rio Negro og andre vest for Rio Negro. I tillegg kommer habitatmangfoldet som gjør dette bildet ytterligere komplekst. Derfor krysser vi den høyre bredden av Rio Negro hvor det er en haug med arter som ikke finnes i de store områdene innenfor venstre bredd! Dette er mildest talt et interessant fenomen å få erfaring med i felt.

Dag 5 - Vi ankommer Manacapuru etter 2 timer / 100 km
Fuglekikking i hotellområdet på ettermiddagen.

Dag 6
Vi starter morgenøkten i “Balneário Cirandeira” der det finnes en god sti som krysser skogen og som gir oss lett tilgang til en unik sammensetning av arter. Det er mange frukttrær i området, og det betyr en overflod av frukt- og bæretende tanagarer og kotingaer som «går bananas» i trærne! Noen av de spesielle artene vi vil se etter, er: Gyllenpanneskjeggfugl (Capito auratus), brundespot (Schiffornis turdina), gulbrynmaurfugl (Hypocnemis hypoxantha), skjellryggmaurfugl (Willisornis poecilinotus) og blåkronemanakin (Lepidothrix coronata). 
  Black-faced Black spider Monkey (Ateles chamek) – © Brazil Birding Experts    Rondonia-marmoset – © Brazil Birding Experts


Dag 7 - Marchantaria Island
Marchantaria-øya ligger en times båttur oppover Solimoes-løpet og representerer forskjellige stadier av regenerering ettersom flomvann fra Andes kontinuerlig forandrer den flate øyas form og vegetasjon. Dette er en de av øyene med størst artsvariasjon i Amazonas! Og øya gir oss en perfekt mulighet for å se en mengde várzea-arter. Vi skal derfor lete etter disse øyspesialitetene der mange har forstavelsen «flod» på norsk, f.eks. flodelenia (Elaenia pelzelni), flodmaurfugl (Myrmochanes hemileucus), flodtyrannulett (Serpophaga hypoleuca), flodsottyrann (Knipolegus orenocensis) og flodmaurfugl (Myrmochanes hemileucus), men også olivenkolibri (Leucippus chlorocercus), elvemaurvarsler (Thamnophilus cryptoleucus), for ikke å glemme alle stifthalene: hvitbryststifthale (Certhiaxis mustelinus), gulhakestifthale (Certhiaxis cinnamomeus), elvestifthale (Mazaria propinqua), mørkbryststifthale (Synallaxis albigularis), krattstifthale (Synallaxis albescens), flodstifthale (Cranioleuca vulpecula) og gråkronestifthale (Synallaxis gujanensis).

Formiddagen er det skåding på Marchantaria-øya samt to andre naboøyer i hovedløpet, Solimoes. Deretter reiser vi tilbake til Manaus (+/- 2 timer eller 105 km).

På ettermiddagen fuglekikking i “Ramal do Pau Rosa” som ligger kun 21 km fra Manaus og som også er et meget bra sted for Terra Firme-arter – for å få en strålende start på turen. Her ser vi etter Kragepapegøye (Deroptyus accipitrinus), svartbrystmaurvarsler (Frederickena viridis), svartbrystmaurfugl (Myrmophylax atrothorax), gråmaurvarsler (Thamnophilus punctatus), blåryggtanagar (Cyanicterus cyanicterus), tinnmaurfugl (Cercomacroides tyrannina). Skogfalkene er der også, men de kan vi ikke lete etter – de bare dukker plutselig opp.

Overnatting i Manaus.


Dag 8 - MUSA Tower – Adolpho Ducke Tower, Nord for Manaus
Tidlig avreise for å få mest mulig ut av formiddagen ved et nytt observasjonstårn, det berømte ZF-2 TOWER. Tårnet ligger ikke langt fra hovedveien, 50km nord for Manaus, mot den lille byen Presidente Figueiredo. Vi ser på fugler til omtrent kl. 10.30 og deretter videre til Presidente Figueiredo hvor vi spiser lunsj. Tårnet er over 40m høyt og vi vil se mix-flokker med mange arter tyranner, kotingaer, maurfugler, vireoer, samt en mengde papegøyer og parakitter. Og her er det sjanser for å få noen overraskelser!

Arter i løvtaket vil kunne inkludere de vi event. gikk glipp av i “the MUSA Tower” som f.eks. den utrolig vakre karminkotingaen (Haematoderus militaris) og dessuten flere Guyana-endemitter som amazonmyggsmett (Polioptila guianensis), gulbrilletrogon (Trogon violaceus), guyanadovenfugl (Notharchus macrorhynchos), guyanaspett (Dryobates cassini), vatrespett (Celeus grammicus), svartbukgjøk (Piaya melanogaster), gulkinnamazon (Amazona autumnalis), rødryggmaursmett (Euchrepomis spodioptila), svarthettetodityrann (Todirostrum pictum), guyanabladdanser (Phylloscartes virescens), pompadurkotinga (Xipholena punicea), flitterkotinga (Cotinga cayana), dverghonningkryper (Cyanerpes nitidus), asurvingetanagar (Ixothraupis varia) og gulbuktukan (Pteroglossus viridis). I tillegg vil vi holde øynene åpne for mulige rovfugl i flukt over regnskogen.


  Oransjekinnpapegøye – © Brazil Birding Experts   Korthaleknøttyrann – © Brazil Birding Experts


Dag 8-9 - Mari Mari (Presidente Figueiredo)
Etter MUSA tower kjører vi videre utover til Presidente Figueiredo der vi ser på fugl i Pousada, Mari-Mari på ettermiddagen. .

Morgen og formiddag ser vi på fugl i Ramal do Mari-mari, en Terra Firme-skog med mange arter tilpasset underskogen. (Terra Firme blir ikke årlig utsatt for flom, i motsetning til várzea- og igapó-skog). Deretter besøker vi spillplassen til gullklippehane (Rupicola rupicola), og ettermiddagen benytter vi til å lete etter de målartene vi eventuelt mangler.

Her er noen av de svært mange godbitene i dette området: Karmintopas (Topaza pella), trollhokko (Crax alector), rustflankemaurfugl (Hypocnemis cantator), kanelbuktyrann (Neopipo cinnamomea), amazonalvetyrann (Lophotriccus vitiosus), båndvingesmett (Microcerculus bambla), blodkotinga (Phoenicircus carnifex) og hvitpannemanakin (Lepidothrix serena).


Dag 10,
Presidente Figueiredo
Byen Presidente Figueiredo som ligger 100km nord for Manaus, er omgitt av en unik kupert landskapstype med noe som minner om norske fjellheier med svaberg, 50 fossefall, og forskjellige typer skog, bl.a. campinarana som er næringsfattig kortvokst skog på sandbunn. Dette er et paradis og hjemmet til den spektakulære gullklippehanen (Rupicola rupicola). Vi skal besøke en lek samt hulene der hunnfuglene ligger på reir.

Andre interessante arter er regnbueparakitt (Pyrrhura picta), hvitbrystskogsmett (Henicorhina leucosticta) og sotpurpurdusk (Iodopleura fusca). Vi besøker også campina-habitatet med dets unike fuglearter: Svartmanakin (Xenopipo atronitens), bleksørgetyrann (Rhytipterna immunda), gråmaurvarsler (Thamnophilus punctatus), for ikke å glemme karakterarten içanatodityrann (Hemitriccus inornatus).

  Brunbrystskjeggfugl – © Brazil Birding Experts    Gullparakitt – © Brazil Birding Experts
Dag 11 - Avreise ordinær tur
Her er det mulig å avslutte turen å reise hjem, eller fortsette med en turutvidelse til Amazonia NP

 
  Harlekinmaurvokter – © Brazil Birding Experts   Svartbrystmyggeter – © Brazil Birding Experts

 

5 - dager turutvidelse Amazonia NP

Dag 11 - Fly til Amazonia NP
Vi reiser fra Manuas til Itaituba med innenlandsfly og videre til Pousada nær Amazonia NP (50km). Vi forflytter oss fra flyplassen til Pousada nær parken, innkvarterer oss og gjør noe fuglekikking i nærmiljøet om vi er framme i tide før solnedgang.


Dag 12–15 Amazonia NP
Det er mange opparbeidede stier av forskjellig lengde i denne parken, og vi vil gå minst fire av dem – og der løvtaket er mer enn 40m høyt. Flere steder er det små elveløp (Igarapés), med nye arter som har tilpasset seg dette miljøet. I tillegg så er den såkalte Transamazônica et fantastisk sted for observasjon av fugler som lever av frukt på trærne langs veien.

Noen av målartene er: Gullparakitt (Guaruba guarouba), rustnakkehokko (Penelope pileata), panskogfalk (Micrastur mintoni), blånakkejakamar (Galbula cyanicollis), rustkronetreløper (Dendrocolaptes hoffmannsi), kamnebbhokko (Mitu tuberosum), brunbrystskjeggfugl (Capito brunneipectus), selenetukan (Selenidera gouldii), altaflorestamaurpitta (Hylopezus whittakeri), og orgelsmett (Cyphorhinus arada).

  Brunbrystskjeggfugl – © Brazil Birding Experts    Gullparakitt – © Brazil Birding Experts
De fire hele dagene i Amazonia vil vi besøke

Capelinha trail, der vi kan være heldige å se flere mix-flokker og maurfuglflokker, men også papegøyer. Målartene er: Brednebbmotmot (Electron platyrhynchum), harlekinmaurvokter (Rhegmatorhina berlepschi), vaktelmaurfugl (Myrmornis torquata), bustmaurvokter (Phlegopsis borbae), dråpemaurvokter (Phlegopsis nigromaculata), mundurucumaurfugl (Hypocnemis striata), svartbrystmaursmett (Myrmotherula iheringi), snøhettemanakin (Lepidothrix nattereri), brunhetteparakitt (Pyrrhura amazonum) og grimeamazon (Amazona kawalli).

Skåding i Tapajós-elven.

Beskrivelse: Tapajos’ elveløpet har formet flere øyer på sin vei nedover, og noen av disse øyene ligger nær det stedet vi bor. Her finnes det igjen noen habitatspesialister, særlig en underart av sotmaurvarsler (Thamnophilus nigrocinereus huberi) som sannsynligvis vil bli skilt ut som egen art i løpet av kort tid. Andre målarter er: Dryadenatthauk (Nyctiprogne leucopyga), hvittipptyrannulett (Inezia subflava), amazonmaursmett (Myrmotherula multostriata).

Nær parkens hovedkvarter og nærliggende stier kan vi lete etter arter vi måtte ha gå glipp av. Andre arter vi ser etter er mørkryggmaurvarsler (Thamnophilus stictocephalus), flammeissemanakin (Heterocercus linteatus), svartbrystmyggeter (Conopophaga melanogaster), gribbpapegøye (Pyrilia vulturina), grønnvingetrompetfugl (Psophia viridis) og rusthodedovenfugl (Bucco capensis).

 

Dag 16 - Itaituba - Manaus - avreise
Avgang til Itaituba og hjemreise via Manaus.

 

Reiseplan 

Dag 1

Manaus

 

Ankomst – skåding om ettermiddagen hvis tid

Dag 2

Manaus – Novo Airão

200 km 

Forflytning - kveldsskåding

Dag 3

Novo Airão

 

Heldagsskåding

Dag 4

Novo Airão

 

Heldagsskåding

Dag 5

Novo Airão – Manacapuru

100 km 

Morgenskåding - forflytning - kveldsskåding

Dag 6

Manacapuru

 

Heldagsskåding

Dag 7

Manacapuru – Manaus

105 km

Morgenskåding - forflytning - kveldsskåding

Dag 8

Manaus – Presidente Figueiredo

 125 km

Morgenskåding - forflytning - kveldsskåding

Dag 9

Presidente Figueiredo

 

Heldagsskåding

Dag 10

Presidente Figueiredo

 

Heldagsskåding

Dag 11

Presidente Figueiredo – Manaus

 125 km

Morgenskåding - forflytning - kveldsskåding

Dag 11

Manaus

 

Morgenskåding(?) - avreise

Dag 11 Manaus - Itaituba, Amazonia NP

 100 km

Innenlandsfly- forflytning - kveldsskåding
Dag 12 Amazonia NP

 

Heldagsskåding
Dag 13 Amazonia NP   Heldagsskåding
Dag 14 Amazonia NP   Heldagsskåding
Dag 15 Amazonia NP   Heldagsskåding

Dag 16

Itaituba - Manaus

100 km 

Morgenskåding(?) - avreise


Pris
Pris gitt med forbehold om valuta er ca kr. 36.000,- pr deltaker for hovedturen om fullbooket.
Turutvidelse Amazonia NP ca kr 30.000,- (hvis fullbooket). Inkluderer innenlandsfly.

Prisen vil kunne bli litt høyere om det blir færre enn 8 deltakere.
Fly Norge - Manaus er ikke inkludert. (Pris for dette var ca kr 13000 for tilsvarende NoF Travel reise sommeren 2022).


Ikke inkludert i prisen er reiseforsikring, lommepenger, alkoholholdig drikke til måltider og eventuelt driks. Eventuelt justert pris vil gis før endelig påmelding ved utsendelse av depositumkrav.

Tillegg for enkeltrom ca kr 5000.

Antall deltakere
Det er satt et tak på 9 deltakere inklusiv norsk reiseleder. I tillegg kommer lokal guide og sjåfører.

Reisetidspunkt
Turen er satt opp fra 6-16. juli 2023 + reisedager i begge ender til Norge. Evt

Transport 
Fly fra Oslo til Manaus. Foreløpig usikkert hvilken rute, men mest sannsynlig mellomlanding i Sao Paolo. Biler og båt underveis i landet.

Overnattingsfasiliteter 
Gode hoteller /lodger med AC, men standarden kan være litt avhengig av begrenset tilbud på enkelte av lokalitetene.
    Solnedgang – © Brazil Birding Experts

Mat 
Alt av måltider fra flyplass til flyplass i Brasil er inkludert. Deltagere som ønsker spesialkost eller har allergier må melde fra. Drikkevarer til måltider ikke inkludert.

Vær 
Juli har lite nedbør, mindre enn sommeren på Østlandet i Norge. Døgntemperatur fra 23 - 33. Så relativt fuktig og varmt.

Fotografering
Fotografering er ikke en prioritert aktivitet på turen, men det blir normalt gode muligheter.

Helse 
Vi understreker at NoF Travel anser at personlig helse og vaksinestatus er den enkeltes ansvar, og oppfordrer alle til å kontake fastlege/reiseklinikk i forkant av lange reiser for oppdatering av vaksiner, malariamedisin osv. Deltakerne er selv ansvarlig for å være fullvaksinert med hensyn på korona, ha tilgang til nødvendig oppdatert vaksinesertifikat i henhold til landets innreisekrav. Mangel på vaksinering/sertifikat der deltakeren ikke har sørget for å oppfylle innreisekrav og blir avvist ved avreise vil ikke bli refundert.

Se Folkehelseinstituttets råd for Brasil
https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/verden/nord-amerika-sor-amerika-og-karibia/

Nødvendig utstyr 
Reiseforsikring og pass. Kikkert er nødvendig. Gode feltklær og godt fottøy.

Annet
Dette er en «all inklusive» tur med en lokal guide.

Sikkerhet/Politikk
Området regnes som trygt uten alvorlige konflikter.

Påmelding 
Påmelding hos Natur og Fritid. Først til mølla gjelder.

Turleder
Norsk turleder er Terje Axelsen. Han har vært turleder for NoF Travel tidligere og har en bred erfaring med fugleturer i utlandet og spesielt med Sør-Amerika som reisemål. Han har bl.a. vært i Peru (to ganger), Brasil/Amazonas (tre turer til de områdene vi skal besøke!), Ecuador, Colombia og Costa Rica (fire ganger). Brazil Birding Experts er ansvarlig for guiding og all praktisk gjennomføring i Brasil.

Reisevilkår

NOF Travel reisevilkår (trykk på link)

Om det er noe du lurer på i forbindelse med turen, ta kontakt med reiseleder Helge, helge@listentobirds.com.

Litteratur

For tiden er det en håndbok tilgjengelig på engelsk:

A Field Guide to the Birds of Brazil

  Hvitvåk – © Brazil Birding Experts    Svartvåk – © Brazil Birding Experts

  Pompadurkotinga – © Brazil Birding Experts   Rødstrupekarakara – © Brazil Birding Experts


Nof Travel

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Opticron 10x23 Doublet Buteo kamuflasje bandasjetape
Kamuflasjetelt - Photo Hide Aquila Mark II Opticron Foldelupe 15x21 LED+UV
Sandisk MicroSDXC Ultra 64GB 120MB/s UHS-I Adapt Celestron Mikroskop for barn med telefonadapter
LensPen Focus Sports Optics Solar Eclipse glasses, 10 stk
Swarovski Okularringer mot sidelys til SLC30 Nikon Aculon T02 8x21 blå
4 mest solgte bøker
Himmelkalenderen 2023 Norske amfibier og reptiler
Insektene i hagen Frøboka
4 mest solgte optikk
Opticron 10x23 Doublet Opticron Foldelupe 15x21 LED+UV
Celestron Mikroskop for barn med telefonadapter Nikon Aculon T02 8x21 blå

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid