Gå til hovedmeny

Informasjon

Vareliste

Prisliste
 
 

STATIV TIL TELESKOP

Når man skal ha et stativ til et teleskop trenger man i utgangspunktet den samme type stativer som brukes til video, der hodet skal kunne beveges mykt sidelengs og opp og ned, mens man følger motivet, enten det er en rovfugl eller en flokk gjess i luften. Hva slags stativ man trenger er avhengig av hvor stort og tungt teleskopet er, og hvor stor forstørrelse man bruker, men generelt anbefaler vi å kjøpe et relativt stort og solid stativ med oljedempet videohode. Dette gir jevn panorering og mindre vibrasjon ved vind. Ved bruk av store forstørrelser er selv små vibrasjoner meget irriterende. For rimeligere teleskoper kan et stativ til 800-1000 kr, være godt nok, mens den som investerer i et 80mm teleskop nok bør ha et større stativ i prisklassen fra 2000-5000 kr. Det som hovedsaklig avgjør hvor kraftig stativ og hode du trenger til ditt teleskop er størrelse og vekt på teleskopet, samt hvor stor forstørrelse du normalt har tenkt til å bruke.

Under følger våre anbefalinger til lette og tyngre teleskopstativer. Du kan også se vår vareliste over teleskopstativer.
Mer informasjon finner du lenger ned på siden eller på linkene til Gitzo, Manfrotto, Feisol og spesialstativer.

Anbefalte lette teleskopstativ:

Feisol Tournament CT-3442 Tripod

Feisol Tournament CT-3442 Tripod

Manfrotto 190XB m/128RC2 hode

Manfrotto 190XB Classic Aluminium Tripod m/128RC2 hode

Anbefalte tyngre teleskopstativ:

Manfrotto 055 m/128 RC hode

Manfrotto 055XB Classic Aluminium Tripod m/128 RC hode

Feisol Classic Large CT-3371

Feisol Classic Large CT-3371 Tripod (Rapid)

Manfrotto 055CX Carbon Fiber Tripod

Manfrotto 055CX Carbon Fiber Tripod

Om lette teleskop stativ
Karbonstativ er lettere enn metallstativer, men koster noe mer. Blant våre karbonstativer fra Feisol er nok Tournament 3342 og Tournament 3442 de mest aktuelle lettstativene til teleskopbruk. Vi anbefaler først og fremst lettstativ som en rimelig løsning sammen med relativt små teleskoper eller som et alternativ på reise. Hvis du koster mer enn 3-4000 kr på et teleskop, bør du etter vår mening også legge litt i stativet, med mindre du trenger et lett og lite stativ for tur- og reise formål.


Mer om rimelige stativ tyngre teleskop stativ
Når man beveger seg oppover i pris mot 2000 kr for stativ med hode er det normalt slik at du kjøper stativfot og hode hver for seg. Går du opp i denne prisklassen får du stativ som er veldig ok for de litt dyrere 60- og 65mm teleskop, og som gir akseptabel støtte for 80mm teleskop. De mest aktuelle stativene i denne prisklassen er Manfrotto 055 stativer, men også Manfrotto 190 fungerer greit. Vi anbefaler å velge versjoner med glatt søyle, utskrubare fotpigger og varmepolstring på beina. Generelt er disse stativføttene solide, og at alle ledd kan etterstrammes manuelt er en stor fordel. Føtter med pigger gir også god bakkekontakt og større stabilitet i felt. Videohodet bør ha panorerings- og tiltlås med god og jevn gange (oljedemping).

Dersom det er mulig bør en ha et så høyt stativ at en slipper å heve midtsøylen, siden dette reduserer stabiliteten endel. Praktiserer man denne "regelen" vil Manfrotto 055 være best for dem fra ca 175cm og oppover, mens Manfrotto 190 passer best for dem fra 160cm og opp. Ellers er vekten på 055 modellen rimelig tilpasset 80mm teleskoper som veier opp mot 2kg med okular. For dem er Manfrotto 190 i letteste laget, og kan fort få tyngdepunktet vel høyt hvis man bruker det i kombinasjon med tyngre teleskop. Dette øker faren for at stativet skal tippe, samtidig som det vil vibrere mer.

Mer om videohoder for 80mm teleskop og digiskopfotografering
Hvis man har kraftige teleskop og ønsker å bruke store forstørrelser på 40x og oppover og kanskje også filme gjennom teleskopet med 100x forstørrelse i tillegg, så vil ofte det svakeste ledd i utstyret være presisjonen til videohodet. Har du et 80mm teleskop med HD linser bør du minst ha en Manfrotto 055 modell, dersom ikke stativet skal være en den vesentlige begrensningen i utstyret. Har du en Manfrotto 055 fot, vil du oppnå en hel når det gjelder bruksegenskaper og presisjon ved eventuelt å bytte ut et enkelt Manfrotto hode (128, 700 eller 701) med et hode i Manfrotto 500-serien. Gitzo har gode hoder, og et av de beste videohodene til teleskopbruk er definitivt Gitzo 2380.

Det er ikke all verden forskjell på Manfrotto 500-serien og Gitzo 2380 når det gjelder kvalitet på presisjon og gange. Disse er for eksempel Manfrotto 128RC2 overlegne, men veier gjerne noe mer. Den store hurtigplaten til begge disse hodene gir god kontaktflate med doble festeskruer, noe som gir teleskopene maksimal stabilitet og støtte. Her opplever man ikke at teleskopet sklir på platen. Gitzo 2380 har gode bruksegenskaper, fordi tilt og panoreringslåsene står over hverandre, og kan betjenes med samme hånd, samtidig som lås og motstandsregulering ligger på samme skrue. Dette forenkler bruken mye og gjør at disse justeringene etter kort tid "sitter automatisk"; og det er bra for i tillegg skal du gjerne panorere, fokusere og filme.

Mer om stativføtter for 80mm teleskop og digiskopfotografering
I forhold til teleskopbruk er det lite å hente med å dimensjonere stativhodet ytterligere fra Gitzo 2380 eller Manfrotto 500, som langt på vei er det perfekte "teleskophodet", stativet blir da bare tungt og overdimensjonert. Derimot er det mulig å få betydelig bedre stativføtter enn Manfrottos 055 modeller. Hovedproblemet med de relativt lette stativføttene er generelt vibrasjon, når man tar i spaken, fokuserer på teleskopet, eller er utsatt for vind. Kombinert med tyngre teleskop gjerne med "digikamera påbygg" og store forstørrelser blir dette lett meget sjenerende. Problemet er at dette bare reduseres til en viss grad ved kjøp av dyrere eller tyngre stativ, det blir ikke borte. Primært vil du vinne mye ved å velge et stativ uten midtsøyle, og gjerne med halvkule i stedet. Stativet bør også være relativt tungt, alternativt bør det ha lastekrok, så du kan henge vekt på det for å tynge det ned. Dette er mulig både med Feisol Classic, Manfrotto- og Gitzo karbonstativ for video.

Vår erfaring ellers er tandembein absorberer vibrasjon og særlig resonans mye hurtigere enn standard "mono" bein, og at slike stativer fungerer veldig bra til teleskop. Stativ med tandembein er jo standard på tyngre video og film stativ, og det er neppe uten grunn. De fleste stativ av denne typen er imidlertid veldig store. I tillegg er de mer uformelige og mindre egnet å ta med seg i felt.
Nof Travel

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Kamuflasjetelt - Photo Hide Aquila Mark II Sandisk MicroSDXC Ultra 64GB 120MB/s UHS-I Adapt
Buteo kamuflasje bandasjetape Opticron 10x23 Doublet
Kamuflasjetelt - Doghouse Nikon Prostaff 7S 10x42
Opticron Foldelupe 15x21 LED+UV Celestron Mikroskop for barn med telefonadapter
Buteo Snoot / Lenscover Focus stativadapter Model L
4 mest solgte bøker
Himmelkalenderen 2023 Norske amfibier og reptiler
Insektene i hagen Frøboka
4 mest solgte optikk
Opticron 10x23 Doublet Nikon Prostaff 7S 10x42
Celestron Mikroskop for barn med telefonadapter Opticron Foldelupe 15x21 LED+UV

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid