Gå til hovedmeny

Fuglekassekamera

Sjekk opp vår demonstrasjonsside for fuglekassekameraer.Kjøp gavekort!


MER OM SWAROWSKI'S TELESKOP


(Gjengitt med tillatelse fra Swarovski's egne sider i Norge).
Swarovski 65 og 80 millimeters stativteleskoper er tilgjengelige i fire forskjellige varianter. Først har vi normalglassmodellene der AT betyr Angled Telescope, mens ST står for Straight Telescope.

Dernest finnes HD modellene. "HD" er forkortelse for "High Definition," og indikerer altså et ytterligere trinn opp hva oppløsningsevne og høy billedkvalitet angår. Her dreier seg seg om henholdsvis akromatiske og apokromatiske kikkertobjektiver. Kort fortalt angir disse betegnelsene ulike grader av korreksjon av de innfallende lysbølgers brytning. Et akromatisk objektiv består typisk av to sammensatte objektivlinser, hvor glasstypene er forskjellige og med ulik brytningsindeks, dette medfører et tilnærmet nøyaktig sammenfall av brytningspunktene i de bølgelengder lyset består av. Et apokromatisk objektiv er laget enten ved at produsenten har brukt tre eller flere linser, eller den apokromatiske korreksjonsgrad er oppnådd ved at en enda mer eksklusiv glasstype har blitt benyttet i konstruksjonen. Resultatet er i begge tilfeller naturligvis en maksimalt skarp avbildning.

Swarovski betegner likevel ikke selv sine HD-modeller som apokromater. Dette dels fordi apokromatiske objektiver tradisjonelt har vært sammensatt av tre objektivlinser, mens Swarovski har realisert den samme korreksjon gjennom introduksjonen av et nyutviklet og avansert glass. Dertil på grunn av at "akromat" og "apokromat" ikke betegner absolutte og definerbare størrelser, men tilnærminger til en ideell og dermed ikke-eksisterende optisk perfeksjon. Imidlertid representerer HD-modellene, Swarovskis beskjedenhet på egne vegne til tross, en svært så adekvat tilnærming til det apokromatiske ideal. Selv om High Definition modellene er de beste, og de som naturligvis i første rekke anbefales til den krevende bruker, er også standardmodellene så gode at de vakte berettiget oppsikt da de ble introdusert.

Standardmodell eller HD-modell? Valget er ditt. En annen valgsituasjon du som kjøper står overfor, er valget mellom den skrå eller den rette innsiktsvinkel. AT eller ST? Der er både ulemper og fordeler forbundet med både den skrå (45 grader) og den rette (180 grader) innsiktsvinkel. Skrå innsiktsvinkel er mest komfortabel når man observerer liggende, noe som er årsaken til at den alltid velges til bruk på skytebaner. Videre er den noe enklere når en gruppe på flere personer av ulik størrelse anvender kikkerten. Det er da lett å justere hodets stilling i forhold til okularet hvis dette har skrå vinkel. Imidlertid gir den rettbyggede kikkert en mer logisk og absolutt hurtigere sentrering mot målet, og panorering efter bevegelige objekter, som for eksempel gående, svømmende og flyvende fugler er betydelig lettere og mer behagelig. Dersom du planlegger å bruke teleskopet også til fotografering, er en rett siktelinje det naturlige valg.

Swarovski ATS 80 som astronomisk kikkert. ATS 80 har en slik optisk ytelse at Swarovski Optik har funnet det riktig å anbefale disse til bruk innen hobbyastronomi. Prinsipalt vil vi oppfordre til valg av HD-modellene for dette bruksområdet, fordi den høyere korreksjonsgraden fører til skarpere bilde, noe som blir særlig tydelig ved de store forstørrelser det her er tale om. Disse langkikkertene har i likhet med mange andre Swarovski kikkerter vunnet en rekke seriøse internasjonale tester, uten at det nødvendigvis skal være det vektigste argument for at du skal velge en kikkert fra Swarovski Optik. Hvis du velger Swarovski, skal det være fordi du finner at dette er kikkerten for deg. Prøv selv og se!
Nof Travel

Klikk her for å vise alle varer på tilbud!

10 mest solgte varer
Nikon Prostaff 7S 10x42 Nikon Monarch M5 10x42
Ricoh-Pentax AD 8x36 Waterproof Lenscoat frontbeskyttelse L
Opticron 10x23 Doublet Buteo Baghide grønn - fotokamuflasje
Sky-Watcher 2x Barlow Linse Veho DX-2 300x USB 5MP  Mikroskop
Bresser HD WiFi Kamera Sky-Watcher Mercury 705 AZ3 m/vendeprisme
4 mest solgte bøker
Gyldendals store fugleguide (myk perm) Himmelkalenderen 2023
Norsk Flora Artsmangfold i skog
4 mest solgte optikk
Nikon Prostaff 7S 10x42 Nikon Monarch M5 10x42
Ricoh-Pentax AD 8x36 Waterproof Sky-Watcher 2x Barlow Linse

Facebook

Følg Natur og Fritid på
facebook.com/naturogfritid

Twitter

www.twitter.com/naturogfritid